Blog Post

Jan Vaněk: Na podpis smlouvy jsem přišel v kiltu a teď vedu SWAT tým

,

Úvod

Honzu potkávám v kanceláři vždy s úsměvem za každé situace. Za usměvavým front-endem je ale pořádně odolný back-end. Tak jsem si řekl, že Honzu trošku vyzpovídám a podělím se o to s vámi.

Honzo, vzpomeneš si, jaká byla tvá cesta do JC a jak vzpomínáš na své první dny ve firmě? Je třeba něco, co tě pozitivně překvapilo?

Pozitivně mě překvapila kamarádskost lidí v JC. Přišel jsem z firmy, kde pracovalo hodně lidí z domova a tady jsem našel pravý opak. Všichni se chtěli bavit, už v rámci výběrových kol jsem tu vnímal fajn atmosféru obecně. Když jsem prošel JC dnem, měl mě pod sebou Lukáš Karlovský. Celkově na ten den vzpomínám rád – šli jsme na oběd do Vietnamu, vypracovával jsem task v Power BI, vše šlo pěkně. Když jsme se domluvili na spolupráci, pozvali mě budoucí kolegové na Halloween party. Přemýšlel jsem, co na sebe a napadlo mě obléct si kilt, který jsem koupil před pár měsíci ve Skotsku. Upřímně byl to pro mě zážitek: potkat se s CEO Tomášem Tučkem taky v převleku (byl za zombie) – vůbec jsem ho nepoznal a prvních pár minut jsem netušil, s kým podepisuji smlouvu. Zároveň mi bylo i díky tomuto zážitku jasné, že je tu zajímavá parta narozdíl od korporátního prostředí, ze kterého jsem přišel.

Na začátku jsem pak rychle prošel Project “0”, a i díky tomu jsem se mohl rychle zaměřit na Azure a splnění 2 certifikací, které jsem měl možnost udělat zdarma. Pak jsem naskočil na švýcarský projekt.

Taky jsem hned zpočátku zjistil, že se tu pořádají party při různých příležitostech a měl obavy, že mě už žena doma neuvidí (směj se), ale vyřešilo se to tím, že vždy chodí se mnou.

Jaká je Tvoje vize v JC?

Jelikož máme nově strategii na dalších 5 let a definovali jsme si i letos produktové portfolio, tak i mojí vizí je začít to používat, aplikovat to u klienta, a i si vybudovat tým, na který můžeme být pyšní a tím dojít do ideálního stavu, kdy my si vybíráme z projektů. Určitě je mým cílem být TOP kompetenční centrum a to, že dokážeme udělat jakýkoliv datový projekt 

Co jsi se v JC naučil a na co jsi pyšný?

Přicházel jsem z backgroundu, kdy jsem vyvíjel interní produkt a v JC jsem se musel naučit pracovat pro klienty. Musel jsem tedy zdokonalit i svoje soft-skills a naučit se mluvit více business jazykem.

Pyšný jsem na SWAT tým. Jednou z mojí iniciativou je právě tento tým. Cítil jsem, že po roce a půl ve firmě mám už nabrané zkušenosti, které jsem chtěl šířit dál v delivery týmu – například to, jak pracovat s klientem. Zejména to, že nestačí dělat nejen dobré projekty pro ně, ale že je nutné seznámit i potenciální klienty s tím, co umíme a proč máme být právě my jejich volba nr.1.

SWAT tým zní cool! Jak iniciativa SWAT vznikla?

Dokončili jsme výběrové řízení pro švýcarskou firmu – byli jsme v top 3 firmách, ze kterých si měli vybrat. Ale nevyhráli jsme to a viděl jsem tam důvody proč a zamrzelo to – dali jsme do tohoto pre-salu velké úsilí. Řekl jsem si, že musíme udělat velké změny na příště – byly tam určité parametry, které jiná firma měla a my ne, tak jsem chtěl zavést tyto parametry i k nám. Po pár měsících se tato iniciativa začíná obracet v náš prospěch – začínáme víc a víc vyhrávat pre-saly, kterých se účastníme. Když jsem tenhle problém viděl, tak jsem chtěl vytvořit tým lidí. Přišel jsem za naším CEO Tomášem a ten neváhal. Byl nadšený z proaktivity a ten název “SWAT” dal tomu právě on a začal to tak i prezentovat – pak do toho nezasahoval a dal nám prostor se této iniciativě věnovat. Tomáš je všeobecně takový, že když vidí proaktivitu, tak ji rád podpoří a podělí se o svoji rozhodovací pravomoc ve prospěch JC

Máš někoho kolem sebe, kdo ti je inspirací po pracovní stránce? 

Celý kolektiv SWATU je pro mě inspirativní jsou to totiž lidé, kteří do tohoto seskupení přišli dobrovolně, nikdo je nenutil. Najdou si na to prostor a je to od nich altruistické: ma svojí práci, ale přesto dělají něco navíc, aby ostatní neměli problémy třeba nedostatkem práce nebo projektů.  
Inspirací je pro mě, když vidím u někoho elán. Třeba u kolegy Lukáše Karlovského, který u nás vede Fabric.  Nebo je mi inspirací také kolega Jarda Dvořák ze sales týmu, který ho u nás posouvá na vysokou úroveň a dokáže posouvat i ostatní například v tom, aby i delivery mluvili business jazykem. Já obecně beru všechny na stejnou úroveň a inspira jsme všichni, z každého v JC si žu něco vzít.

Koho hledáš do týmu a co od něj očekáváš?

Za takový základ považuji zkušenosti s Cloud technologiemi. Hledáme někoho, kdo si prošel migračním projektem, spravoval systém s Azure databázemi, umí CICD pipeline nebo už má přesah do Fabriku. Zároveň hledáme i vlastnosti jako iniciativa a vůle vést, být proaktivním, chtít se učit. Někoho, kdo chce dělat moderní věci a být v takové roli myslitele na projektu – když to vysvětlím: klient má svůj interní tým a ty jsi ten, co je zkouší vést dál, přinášet nové nápady a návrhy řešení a nebýt jen tak do počtu.

Je něco, co by budoucímu členu tvého týmu určitě nemělo chybět? 

Proaktivita – naši lidé jsou zvyklí, že stále něco vymýšlí, hledají nová řešení, protože chtějí dělat svoji práci stále líp. Dále by mu/jí neměla chybět komunikativnost a ochota, schopnost umět se sebeprezentovat nebo schopnost navést klienta na to, že nám věří, a je s námi spokojený. 

Kromě práce na projektu, na jakou zábavu se může těšit?

U nás se dějí stále nějaké akce. Máme JoyFund (budget na firemní akce alokovaný od našich majitelů), ze kterého čerpáme prostředky na různé akce. Naposledy jsme byli třeba na víkendovém teambuildingu na Malé Fatře. Ale rádi se něčím zabavíme každý den. Takhle v létě si třeba rádi zahrajeme stolní fotbálek na terase nebo si po práci narazíme pípu (máme totiž vlastní, kde si hezky jedeme Plzeň). 

Můžeš nám popsat, jak vypadá běžný den ve tvém týmu nebo jak bude vypadat den někoho, kdo se k vám připojí? 

Většina lidí je na projektu, který si buď vybrali sami nebo jim byl přiřazen. Když na tebe přijde pre-sales, tak se staneš tzv. centerem (pozn. některé role ve firmě máme nazvané ze světa sportu) a dohlížíš na to, že komunikuješ se zákazníkem a s “tech” stranou klienta, podílíš se na tvorbě nabídky, děláš pak prezentaci návrhu (osobně nebo online) a děláš vše potřebné. Máme u nás lidi, které pre-saly hodně baví, protože je to challenge, baví je chodit za klientem a je to něco jiného než jen technické úkoly. Je to i skvělý způsob, jak se naučit něco nového – když se bavíš s “tech” zástupcem firmy, tak se dokážeš i vzdělat skrze tenhle proces, vyzkoušíš si navrhnout architekturu, a i se dozvíš, jaké řešení může být někde venku mimo JC, ke kterému by ses jinak těžko dostal 

Jaká je největší výzva, se kterou se tvůj tým setkal, a jak jste ji překonali? 

V rámci SWATu je výzva to, že se trh vyvíjí rychle a přijdou ti rychlé priority. Ve středu něco přijde a do pátku je nutné mít hotové podklady. Je tedy nutné určit si priority. Od toho máme vytuněný systém na kapacity, aby naši lidé mohli počítat s těmito rychlovkami. Největší výzvy jsou výběrová řízení, kde se vyžaduje vysoká míra profesionality. Konkurencí jsou top firmy v oboru a bojuje se o zakázky za miliony.

Co tě motivuje zůstat v čele tvojí čety a co tě na této roli nejvíce baví? 

Motivuje všeobecně JC – mám přímý dopad na to, jak se ekonomicky bude JC dařit a určitou mírou jsem si vzal tuhle zodpovědnost na sebe. Záleží mi na tom. Chci dělat projekty, které tu máme a chci je dělat spolu se všemi. JC je firma, kam chceš chodit. Pro je to druhý domov, takže chci, aby se firma měla dobře

Jaká je Tvoje JOY v práci a mimo ní?

Když se řekne “Joy v práci” – mám passion pro to, co dělám. Rád se bavím o práci i mimo práci, protože to, co dělám, je pro mě zábava. Ty další joy jsou být pohromadě s lidmi. Baví mě, když se narazí sud, je sluníčko na terase a my máme chill a pohodu. Jsou tu stále nějaké iniciativy, někdo vymýšlí akce každý měsíc jen tak, protože chce být s ostatními.

Rád si chodím zacvičit na vypuštění tlaku a zdvihnout si činky. Taky rád zajdu jednou týdně na basket s kolegou Honzou Kultem. Sice jsme paradoxně dva nejnižší ve firmě, ale to ničemu nevadí, nás to baví.

Je něco, co bys na závěr vzkázal potenciálnímu zájemci o JC?

Řekl bych mu, že když přijde do JC, tak bude jeho práce hodně na očích – každá práce má dopad na to, jak se ta firma má, a tím pádem na všechny kolem tebe. Když dělají všichni práci tak, jak mají, tak se člověku zvedne životní úroveň. Když se firmě daří, ocení to. Myslím, že je důležité mít v sobě oheň a zapálení pro to, co děláš. Je toho hodně, co si můžeš vzít ty jako člověk a můžeš hodně vyrůst a stane se z tebe top profík. Tady dostáváš velkou úroveň důvěry a ta důvěra musí být oboustranná. Zároveň když má v tobě klient důvěru a věří, že jsi dobrý, tak můžeš i ty snáze přivést další lidi do jeho týmu.

My passion for data engineering has been with me for almost 10 years. In those years I have worked with past, current and even futuristic visions of how to handle company data. In past years I got into the Azure architecture but also discovered other passion of mine – leadership, upskilling my peers and delivering value to customers, be it in the process of presales or delivery.

JAN VANĚK

Data Engineer / Leader

LinkedIn

Adam is a communication enthusiast at Joyful Craftsmen, specializing in crafting comprehensive marketing strategies across various channels. He ensure our communication resonates with our audience. Additionally, he champion our brilliant specialists, who are true warriors, making sure their expertise shines through.

ADAM VESELÝ

Chief Marketing Officer

LinkedIn

The post Jan Vaněk: Na podpis smlouvy jsem přišel v kiltu a teď vedu SWAT tým appeared first on Joyful Craftsmen.

Original post (opens in new tab)
View comments in original post (opens in new tab)

Rate

You rated this post out of 5. Change rating

Share

Share

Rate

You rated this post out of 5. Change rating